Oosterse lampen: breng een exotische sfeer in je huis

Ben je de inrichting van je huis een beetje zat? Zou je eigenlijk we eens wat anders willen?
Verlichting is een belangrijke sfeermaker in je huis en met de keus van je verlichting kun je die sfeer heel makkelijk beïnvloeden.
Als je daarbij écht iets anders wilt dan zou je kunnen denken aan lampen uit Oosterse landen. Dat geeft meteen een heel exotische ambiance in je huis zonder dat je verder veel aan je inrichting hoeft te wijzigen.

Veel keus in lampen

Oosterse lampen zijn er in een grote diversiteit.
Het begrip is eigenlijk een verzamelnaam voor lampen die in Noord Afrika, het Midden Oosten en verder weg, bijvoorbeeld in India worden gemaakt.
Onderling is er veel verschil: Uit het Midden Oosten komen veel filigraan lampen, opengewerkte metalen lampen waarmee je een bijzondere lichtval krijgt. Filigraan is een techniek waarbij draadwerk van metaal wordt geknoopt en daarna platgeslagen. Door het draadwerk op verschillende manieren te knopen ontstaat er een grote variëteit aan patronen waar je uit kunt kiezen. Je kunt het in zilverkleurige en in goudkleurige modellen krijgen.
De Indiase lampen zijn vaak gemaakt van glasmozaïek. Stukken glas van verschillende kleuren worden versmolten in patronen, waardoor je een prachtig effect van gekleurd licht krijgt. Je kunt zelf je eigen kleuren kiezen.
Veelal zijn de lampen helemaal of gedeeltelijk handgemaakt. Dat maakt ze natuurlijk niet goedkoop, maar je weet wel dat als je er één koopt het een uniek exemplaar is.

Rust in je huis

In de beschrijving van lampen uit Marokko, Egypte, Turkije en andere landen komt altijd één ding naar voren: Rust. De lampen zijn allemaal gemaakt om via het licht rust in je huis te brengen of in de ruimten, waar jij het rustig wilt hebben. Met name de Indiase lampen kun je daarbij naar eigen inzicht gebruiken: Door de vele verschillende kleurvarianten van het glas kun je de sfeer naar je eigen hand zetten. Een knusse, gezellige sfeer in je lounge-hoek door warme kleuren te nemen of een schone, frisse uitstraling, bijvoorbeeld in je badkamer, door meer koele kleuren te nemen. Doordat er zo veel verschillende keus is, kun je de lampen ook aanpassen aan de rest van je inrichting.

Als je meer wilt weten over Oosterse lampen dan kun je daar op internet veel over vinden. Er zijn veel leveranciers die ook voorbeelden laten zien van de lampen die ze verkopen en je kunt daar dan ook een indruk van de prijzen krijgen.