Lekkage verhelpen

Een eenvoudige lekkage verhelpen kan bijna iedereen. Een lekkende kraan is voor een beetje ervaren klusser, geen probleem. Het is wat anders wanneer er sprake is van een gas lekkage. Het kan zomaar voorkomen, dat je zonder er erg in te hebben, er een gaslek aanwezig is in de woonruimte. Meestal zal gas worden geroken wanneer het een groot lek betreft. Aardgas is van oorsprong een geurloze, fossiele brandstof waar een geurstof aan is toegevoegd, zodat je het snel ruikt wanneer deze brandstof ontsnapt. Is de ventilatie in orde dan kan het zomaar zijn dat je niks ruikt. Een gaslek kan ontstaan door scheurtjes in een oude gasslang. Deze worden na verloop van tijd poreus. Gasslangen zitten op meerdere plekken in de woning. Het is moeilijk voor een leek om een gaslek te vinden. Een scheurtje of poreuze plek in een gasslang kan al jaren zorgen voor kleine lekkages zonder dat je het in de gaten hebt. Lekkage van gas kan ook door een verkeerde aansluiting ontstaan. Bij een gaskachel, de CV-ketel, het gasfornuis of een geiser kunnen gaslekken voorkomen. Pas na een poosje ga je gas ruiken, vooral wanneer de ramen een tijdje dicht hebben gezeten of wanneer je net van vakantie terug bent en er onvoldoende is geventileerd. Deze vervelende lekkage zal moeten worden verholpen door een professioneel loodgieter. Ga nooit zelf met gas aan de gang, dit kan door een kleine fout, grote gevolgen hebben.

Daklekkage verhelpen

Een lekkage aan een dak is een vervelende kwestie. Voordat een daklekkage zal moeten worden verholpen, kan dit een aardige zoektocht worden, om te achterhalen waar het lek precies zit. Hoe kleiner het lek, hoe moeilijker dit kan worden gevonden. Het zoeken neemt de meeste tijd in beslag. Een lekkage aan een dak geeft waterschade in de woning. Plafonds en muren kunnen hierdoor steeds verder achteruitgaan. Het is dus belangrijk dat er snel hulp in wordt geroepen om de schade te beperken.

Een hellend dak met pannen maar ook een plat dak kunnen last krijgen van lekkage. Ook kan lekkage ontstaan doordat het lood rondom de schoorsteen is verdroogd. Na verloop van jaren kan dit euvel aan elk huis ontstaan. Tussen de muren en het dak loopt dan water naar binnen. Dit zal gerepareerd moeten worden, omdat hierdoor poreusheid in de muren kan ontstaan. Het daklood of het lood om de schoorsteenpijp zal moeten worden vervangen door nieuw materiaal. Op deze manier is de lekkage snel opgelost.

Een met bitumen bedekt plat dak, kan door verdroging een lek krijgen. Naden van dit materiaal worden aan- en over elkaar vast gebrand en kunnen door ouderdom openspringen en lekken veroorzaken. Heftige regenval kan ervoor zorgen dat water naar het plafond loopt en gele kringen veroorzaakt. Wanneer dat al is gebeurd ben je in feite al te laat. Het opsporen van een daklekkage kost veel tijd. Het uiteindelijke dichten door de loodgieter is in een half uurtje gebeurt. Het is belangrijk om alert te blijven, vooral bij een plat dak.