Hoe maak jij jouw woning industrieel?

Taatsdeuren: is dit iets nieuw voor jou, nog nooit van gehoord? Toch zijn we er zeker van dat je ze wel al eens gezien hebt. Het zijn in elk geval heel bijzondere deuren met een speelse toets. Wij zetten ze hier alvast eens grondig in de verf!

Taatsdeuren: de rebel onder de deuren?

Een taatsdeur heeft iets unieks wat geen enkele andere deur heeft. Een normale deur zit met scharnieren aan de muur bevestigd. Een taatsdeur daarentegen draait op een bepaald punt om haar eigen as heen. Ze is in de vloer en in de bovenkant van het deurgat vastgemaakt. Als ze opendraait, creëert ze alvast een apart gevoel. Je hebt de indruk dat er ‘iets niet klopt’. Maar juist daardoor trekt ze de aandacht en komt ze zeer stijlvol over.

Welke deuren zijn geschikt als taatsdeur?

Onze woningen worden alsmaar groter waardoor ook elke ruimte groter wordt. Daarom zien we ook grote deurgaten met dubbele deuren of heel brede en hoge deuren. Het principe van de taatsdeur is enkel geschikt voor heel brede deuren. Dat is ook logisch. De deur draait op een kleine afstand van de muur, dus de de doorgang moet altijd voldoende breed blijven. Bij een deur van normale afmetingen lukt dit dus nooit.

Een grootse indruk

Taatsdeuren geven aan je woning een grootse indruk. Deze deuren zien we dan ook heel vaak bij moderne ruime woningen of bij industriële panden en loftwoningen. Kies je bij een minimalistische woning voor een strakke volle taatsdeur? Dan wordt het ruimtegevoel hiermee nog versterkt. In een industrieel pand kies je bijvoorbeeld voor een stalen taatsdeur met grote raampartijen. Daardoor is het net of de kamers lopen gewoon in elkaar over. Denk bijvoorbeeld aan een badkamer-on-suite: je slaapkamer en badkamer vormen één geheel als je je taatsdeur open draait. Bij een taatsdeur heb je geen deurkozijnen nodig. De deur zit immers in de grond en de muur verankerd. Dit geeft aan je kamer een nog strakker, en daardoor nog grootser effect.

Naar binnen of naar buiten?

Doordat de deur niet aan scharnieren vasthangt, kan ze perfect zowel naar binnen als naar buiten open draaien. Dit schept heel wat mogelijkheden qua uitstraling. Ze is ideaal voor veel gebruikte doorgangen. Je wijzigt de look van die doorgang gewoon door de deur in een bepaalde stand te draaien. Ze vormt als het ware een deel van de decoratie van de ruimte. Hierdoor krijg je ook meer mogelijkheden qua schikking van je meubelen. Als je graag regelmatig je meubelen verplaatst, hoef je minder rekening te houden met de draairichting van je deur. Je taatsdeur past zich aan aan je inrichting, en niet omgekeerd.

Taatsdeuren zijn duurzaam

Dit type deuren heeft volop zijn ingang gevonden in het interieur. Als jij denkt aan verbouwingen of aan nieuwbouw, denk dan eens aan taatsdeuren. Ze blijven vast en zeker nog heel wat decennia trendy. Met de aankoop van taatsdeuren kun je nooit verkeerd doen!